Jutri, 15. novembra 2019, že osmo leto zapovrstjo obeležujemo dan slovenske hrane in z njim povezan projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo pomembno vlogo, na drugi strani pa je pomembna tudi hranilna vrednost zajtrka. Izbirajmo polnovredna živila, ob tem pa ne zanemarimo pomena in prednosti lokalno pridelanih in predelanih živil. 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru projekta vzpodbuja vrtce in šole k povezovanju z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane.

Zakaj lokalno pridelana hrana?

  1. Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
  2. Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
  3. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane.
  4. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

V okviru dneva slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi.

Kaj vam lahko ponudimo v naši zadrugi?

Pripravite se okusen obrok iz domačih izdelkov, ki jih dobite v naših trgovinah:

  • poleg dnevno sveže pečenega kruha v Marketu Toplica tudi kruh iz krušne peči: Pekarstvo Ferles iz Topolšice po ceni 2,75 € / kg  (na voljo vsak torek in četrtek),
  • domače maslo Kmetije Napotnik iz Topolšice po ceni 1,75 € / lonček 150 g,
  • cvetlični med čebelarja Markota Dreva iz Šmartnega ob Paki po ceni 9,90 € / kozarec 950 g,
  • mleko Zelenih dolin s 3,5% ml. maščobe po ceni 0,99 € / liter,
  • jagodno / malinovo / borovničevo marmelado Vrtnarstva in kmetije Imperl iz Florjana pri Šoštanju po ceni 3,00 € / kozarec 210 ml ter seveda
  • jabolka integrirane pridelave z našega posestva Turn pri Velenju (sorte Idared, Zlati delišes, Braeburn, Fuji) po ceni 1,19 € / kg 1. klase.

 

Vabljeni v naše trgovine!