Brez petard in vseh pirotehničnih sredstev

2019-12-09T18:09:38+02:0010. decembra 2019|

Kot eden redkih trgovcev v Sloveniji se pridružujemo akcijam “Petarde? Ne, hvala” in “POKvarjeni prazniki”.

Obveščamo vas, da v naših trgovinah ne ponujamo in ne bomo ponujali petard, raket in drugih pirotehničnih izdelkov. Za ta korak smo se odločili iz več razlogov:

 • Okolje
  Ognjemeti, petarde in iskrice povzročajo veliko onesnaženost ozračja z delci. Padavine sperejo delce iz ozračja in tal in posledično onesnažijo tudi površinske vode in podtalnico.
 • Zdravje in počutje prebivalcev
  Poleg neprijetnih pokov in vpliva le-teh na sluh, ter stresa, ki jih na telo povzroči glasna in nepričakovana eksplozija, še posebno v urbanem okolju, mislimo tudi na dihala. Izpostavljenost izpustom onesnaževal, ki jih povzroča ognjemet, lahko sproži tudi težji astmatični napad. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh.
 • Varnost
  Čeprav je pirotehnika namenjena zabavi, so posledice nepravilne uporabe različne poškodbe, tudi hujše, največkrat pa so žrtve otroci. Kakšne doživljenjske posledice lahko pusti pirotehnika na ude in telo posameznikov, lahko hitro preverite z brskanjem fotografij po spletu. Žal je še vedno preveč hudih nesreč po vsej Sloveniji.
 • Življenje in počutje živali
  Živali, zlasti psi, poke petard in raket slišijo veliko glasneje, pogosto jim poškodujejo tudi sluh ali vid. Ob šoku in bližini poka lahko utrpijo hude ali celo usodne fizične poškodbe. Psi lahko hitro zamenjajo vrženo petardo za palico, ki jo želijo ujeti.

 

Vse stranke, ki bi želele v času zakonsko določenega obdobja (19. do 31. decembra) pri nas kupiti pirotehnična sredstva, obveščamo, da tovrstnih izdelkov ne bomo imeli v ponudbi in jih prosimo za razumevanje. Istočasno vse pozivamo, da se v času praznikov povsem odpoveste izvajanju ognjemetov in uporabi druge pirotehnike.

Go to Top