Project Description

Zakaj se odločiti za ekološka živila?

Ekološka pridelana živila vsebujejo manj pesticidov in nitritov. Nadzor kakovosti ter spremljanje gojenja ali vzrejanja z oznako “EKO” se vrši na povsem drugačen način. Živila so bolj okusna in okus je intenzivnejši, učinkoviteje krepijo imunski sistem.

Ekološko meso je bolj pusto, manj kalorično, vsebuje do 4x več vitamina E, je bogat izvor vitamina B12, cinka, železa in ima visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin. Dodatno vsebuje večji delež konjugirane linolne maščobne kisline, ki znanstveno dokazano deluje antikancerogeno.

Vzreja živine poteka sonaravno, na pašnikih, brez pesticidov in gensko spremenjenih organizmov. Ekološke govedi se ne zdravi z antibiotiki, uporabljajo se naravni postopki zdravljenja živali. Prav tako ne doživljajo vsakodnevnega stresa kot živali pri intenzivni reji.

master chef z ekodar eko govedino

Kako pomembna je zdrava prehrana v javnih ustanovah?

Pravilna prehrana vpliva na skladen telesni in duševni razvoj otroka. Zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v zgodnem otroštvu, so pomembna popotnica za življenje. Zato moramo otroke že od njihovega zgodnjega otroštva navajati na zdravo prehrano, ki je pomembna tako za fiziološki, psihosocialni kot tudi za kognitivni razvoj posameznika.

Izredno pomemben je vzgojni moment, ko strokovni delavci spodbujajo otroke pri prehranjevanju, da le-ti okušajo nove jedi in pojedo, kar že poznajo. Naloga osebja in staršev je, da otroku na primeren in pozitiven način predstavi zdrav način prehranjevanja.

V javnih zavodih, zlasti v šolah in vrtcih, se pogosto poudarja tudi kultura prehranjevanja. Želimo, da otroci jedo počasi v mirnem in prijetnem vzdušju. Prijetni pogrinjki, pestrost krožnika, pri pogovoru se uporabljajo vljudnostne fraze – vse to pripomore pri uživanju hrane.

master chef z ekodar eko govedino

Lokalno naj ima prednost

Lokalno pridelana hrana je sicer lahko manj privlačnega videza, a vsebuje več vitaminov in hranilnih snovi, pomembnih za naše telo. Hrana ima bolj svež, zrel in polnejši okus.

Hrana, ki prepotuje več sto ali celo več tisoč kilometrov, zahteva predčasno pobiranje, dolgotrajno skladiščenje in prevoz, v vsakem primeru pa se ji dodajajo konzervansi za ohranjanje svežine. Lokalna pridelava tega ne potrebuje, saj sta pot in čas do krožnika oziroma zaužitja pa sta bistveno krajša.

Z nakupom lokalno pridelanih živil skrbimo za naše zdravje, podpiramo domačega slovenskega kmeta, gospodarstvo in prispevamo k varovanju čistejšega okolja. S tem ohranjamo zelene površine, ki omogočajo ohranjanje naravnega ravnovesja, slovenskemu kmetu pa omogočimo razvoj njegove kmetije.

Zaupa nam 132 javnih zavodov in ustanov

Slovensko ekološko meso EKODAR redno, zanesljivo in v zadostnih količinah dobavljamo številnim javnim ustanovam po Sloveniji. Smo največji organiziran ponudnik ekološke mlade govedine v Sloveniji, ki je edina sledljiva vse do rejca.

Po načelu kratkih verig (po pogodbi ali naročilnici) ali preko izbora na javnem razpisu dobavljamo vedno sveže:

Oglejte si ponudbo EKODAR ali nas pokličite za vam posebej prilagojeno ponudbo.

Pokličite nas