je pravi čas za zimski rez sadnega drevja in vinske trte. Rez je nujen ukrep, saj s tem oblikujemo krošnjo, opravimo prvo redčenje in poskrbimo za zračnost krošnje, ki je predpogoj za manj težav z boleznimi in škodljivci.

Med rezjo skrbno opazujemo zdravstveno stanje dreves. V času brstenja (od leta do leta se razlikuje), je čas za spomladansko škropljenje sadnega drevja – ne prezgodaj! Vsako prehitro škropljenje je brez učinka, saj je v času mirovanja rastlin učinek škropljenja zelo slab. Proti rastlinskim boleznim (plesni, škrlup, breskova kodravost, listna luknjičavost koščičarjev, hrušev ožig) zelo dobro delujejo bakreni pripravki. Uporabimo jih, ko so nočne T nad 0℃. Proti rastlinskim škodljivce–predvsem zimskim jajčecem, je v času brstenja priporočljiva uporaba mineralnih ali rastlinskih olj. Baker in olje se lahko mešata, oba pa sta dovoljena tudi v ekološki pridelavi.

Spomladansko škropljenje je priporočljivo opraviti temeljito–drevesa dobro oblijemo, da škropilna brozga doseže vse kotičke na lubju. To počnemo v mirnem delu dneva, ko ne piha, zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko so čebele v panju. To škropljenje priporočamo tudi zato, ker je na vrtu velikokrat to edino škropljenje, ki ga opravimo v celem letu.

Če ste ljubitelj krompirja in ga imate namen v letošnjem letu posaditi je sedaj pravi čas, da si preskrbite pravo seme. Kvalitetno seme je pogoj, da lahko pričakujete dober pridelek. Izbor sorte pa je prepuščen vam, glede na vaše želje, potrebe in pričakovanja. Sorte se ločijo po zgodnosti, barvi mesa in kožice, občutljivosti na bolezni in škodljivce, jedilni kakovosti in primernosti za uporabo in občutljivosti za fiziološke napake. Na tisoč in eno vprašanje o sortah, sajenju, gnojenju, varstvu pred boleznimi in škodljivci, odpornosti na bolezni…vam bodo odgovorili naši sodelavci v poslovalnicah KZ Šaleška dolina, kjer boste našli tudi ves potreben repromaterial.

Veliko užitkov pri aktivnostih na vrtu in v sadovnjaku vam želi

Kmetijska Zadruga Šaleška dolina