rumex obtusifolius, rumex crispus, ščavje, oksalat, herbicid, kodrastolistna kislica

Ščavje oziroma topolistna kislica (lat. Rumex obtusifolius) in kodrastolistna kislica (lat. Rumex crispus) vsebujeta strupene snovi, oksalate. Pri prežvekovalcih lahko oksalat preide v kri, kjer porablja kalcij (Ca) in povzroči hipokalcemijo. V ledvicah živali se tako tvorijo večji kristali Ca oksalata, v vampu pa povzroča edeme in krvavitve. Posledično sta slabša tako kakovost mleka kot mesa. Mleko, denimo, ima kiselkast okus in se tudi hitreje skisa.

Ko je ščavje po prvi ali zadnji košnji ali po paši že dobro razvito (njegove rozete izstopajo iz travne ruše), je primeren čas za uporabo herbicidov. Za učinkovito zatiranje ščavja je namreč zelo pomembno, da uničimo korenino.

Registrirani pripravki za uporabo na travnikih in pašnikih so:

  • GRODYL,
  • STARANE FORTE,
  • KYLEO,
  • DUPLOSAN KV,
  • HARMONY 50 SX ali
  • BANVEL 480 S.

 

Pri izbiri in uporabi herbicidov moramo upoštevati optimalni razvojni stadij plevelov, sestavo travne ruše in dolžino obdobja med uporabo herbicida in pašo ali košnjo. Zato veljajo pravila, da škropljenje v času, ko so že pognana cvetna stebla, pri nobene sredstvu ni učinkovito. Pomembna je tudi poraba vode (maksimalno 200-300 L/ha) ter vremenski pogoji (vedno le v suhem vremenu, vsaj 6 ur brez dežja, brez vetra ali prevelike vročine).

Za natančnejša navodila in priporočila pri uporabi sredstev za zaščito rastlin se posvetujte z našimi strokovnjaki v trgovinah KZ Šaleška dolina. Prodajalci fitofarmacevtskih sredstev (FFS) vam bodo z veseljem pomagali.