V nedeljo, 28. 8. 2022, je Kmetijska zadruga Šaleška dolina priredila tradicionalno srečanje za člane in zaposlene. Ker letos obeležujemo 150 let zadružništva na Slovenskem, je bilo še posebej slovesno.

Druženje se je pričelo ob 12. uri s sveto mašo v župnijski cerkvi svetega Martina v Šmartnem ob Paki, ki sta jo darovala Ivan Napret, župnik v Šmartnem ob Paki, in Jože Pribožič, duhovni pomočnik v župniji Šoštanj. Po končani maši je bila pod šotorom Mladinskega centra slavnostna prireditev z blagoslovom kipa dr. Janeza Evangelista Kreka, ki ga je posebej za to pomembno obletnico z motorno žago iz lipovega lesa izdelal vrhunski umetnik Jernej Verbuč. Predsednik upravnega odbora Janez Anželak in predsednik nadzornega odbora Janko Arlič sta na prireditvi odkrila leseno skulpturo, ki jo je blagoslovil gospod Ivan Napret.

Povabilu se je odzval tudi gospod Janez Šušteršič, predsednik Kmetijske zadruge Medvode in velik poznavalec dr. Kreka, ki je v svojem izčrpnem govoru osvetlil Krekovo življenje in delo. Šoštanjska rojaka Josip in Mihael Vošnjak sta z ustanovitvijo hranilništva postavila trdne temelje, na katerih je gradil Janez Evangelist Krek in bil pri svojem delu več kot uspešen. S svojim doprinosom je pomagal tako slovenskemu kmetu kot slovenskemu narodu.

Zbrane so v Krekovem duhu nagovorili še direktor Ivan Drev, državni svetnik Cveto Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Dogodek sta z glasbo popestrila Mariborski oktet in ansambel Posluh.

Po uradnem delu je v sproščenem vzdušju sledilo še prijateljsko druženje vseh povabljenih, zaposlenih in članov Kmetijske zadruge Šaleška dolina, ki so se letošnjega srečanja udeležili v zelo lepem številu. Po blagoslovu so zbrani nazdravili s penečim jabolčnim vinom Eros, izdelanim iz jabolk s posestva Turn in po klasični metodi zorjenim v škalskih kleteh.

Zaposleni so vse prisotne razvajali z odlično hrano in postrežbo izdelkov lastne pridelave; izdelkov iz ekološke govedine, svežih jabolk, jabolčnega soka iz posestva Turn, še posebej pa velja izpostaviti aperitiv, jabolčni brandy Ethos, ki ga Kmetijska zadruga sama prideluje na posestvu Turn in stara 168 metrov pod zemljo v hrastovih sodih.

Prav je, da se ob tako pomembnih dogodkih za trenutek ustavimo in si vzamemo čas za sproščeno druženje. Zadruge namreč sestavljajo kmetje, ki pridelujejo danes vse premalo cenjeno dobrino – hrano. Le skupaj smo močni in z medsebojno pomočjo lahko nekaj naredimo.